Nazaj

#rakete junija nadaljujejo s pripravami na domači EuroBasket

12
maj
2022
  • Članice

Ljubljana – Slovensko žensko člansko košarkarsko reprezentanco novo uradno merjenje moči sicer čaka šele letošnjega novembra, ko bo na sporedu drugi cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bosta med 15. in 25. junijem prihodnje leto gostila Slovenija in Izrael. A #rakete se po koncu klubske sezone še ne bodo takoj odpravile na zaslužen dopust. Z novim selektorjem in strokovnim štabom bodo v juniju opravile 18 dni priprav ter s tem naredile nov korak k uigravanju ekipe za domači EuroBasket.
Foto: KZS/alesfevzer.com

Novi selektor slovenske izbrane vrste, grški strokovnjak Georgios Dikaioulakos, je z ekipo lanskega novembra preživel slabih deset dni, ko so Slovenke v uvodnem ciklu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu, na katerega so sicer že uvrščene, doživele poraz proti Turčiji in premagale Albanijo.

Tokrat bo na junijskem pripravljalnem taboru zbral sedemnajsterico košarkaric. Priprav se bodo udeležile TINA CVIJANOVIČ, LEA DEBELJAK, ZALA FRIŠKOVEC, GALA KRAMŽAR, TEJA GORŠIČ, TINA JAKOVINA, ALEKSANDRA KROŠELJ, EVA LISEC, TEJA OBLAK, EVA RUPNIK, MARUŠA SENIČAR, ANA ŠARIĆ, SARA VUJAČIĆ ter BLAŽA ČEH, MOJCA JELENC, AJŠA SIVKA in ZALA ŠROT, ki bodo delo na članskih pripravah kombinirale s pripravami reprezentanc mlajših starostnih kategorij do 20, 18 oziroma 17 let. Selektorju Dikaioulakosu bodo pri delu pomagali pomočniki Styliani Kaltsidou, Tomaž Fartek in Gašper Sluga ter trener za telesno pripravo Marko Dimnik.

V Mariboru proti Grčiji in Hrvaški, za konec na turnir v Italijo
#rakete se bodo na pripravah zbrale 1. junija. Večino časa bodo preživele v Mariboru, kjer bodo po tednu dni treningov gostile tudi mednarodni prijateljski turnir. V četrtek, 9. junija se bodo pomerile z Grčijo ter v soboto, 11. junija še s Hrvaško. S treningi bodo nato nadaljevale v Kranjski Gori in se za konec priprav odpravile še v Italijo, kjer jih 17. in 18. junija čakata pripravljalni tekmi z Italijo ter Španijo.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
'''S tokratnim pripravljalnim kampom nadaljujemo s pripravami na domače evropsko prvenstvo prihodnje leto. Ciljev in namenov tokratnega reprezentančnega druženja je več. Predvsem si ne želimo izgubiti stika med igralkami in trenerskim štabom, še naprej pa moramo delati na vzpostavitvi igralne filozofije, ki ji bomo sledili kot ekipa. Hkrati nas zanima napredek mladih reprezentantk, priložnost pa bomo namenili še nekaterim igralkam, da pokažejo, če lahko igrajo na najvišji ravni. Vsekakor pa je dolgoročni poglavitni cilj ta, da bomo na domačem prvenstvu tako individualno, kot ekipno v najboljši formi.''

Novembra #rakete čaka drugi kvalifikacijski cikel
Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023 se bodo nadaljevale jeseni. Slovenke novembra čakata dve gostovanji, in sicer 24. novembra dvoboj na Poljskem ter 27. novembra  še povratni obračun s Turkinjami. V zadnjem kvalifikacijskem ciklu februarja prihodnje leto pa bodo najprej gostile Albanijo (9. februarja) ter nato še Poljsko (12. februarja).

Že 39. izvedbo evropskega prvenstva v košarki za ženske bosta med 15. in 25. junijem 2023 gostila Slovenija in Izrael. Vsaka izmed držav gostiteljic bo gostila dve skupini skupinskega dela, zaključni boji izločilnega dela pa se bodo igrali v Sloveniji. V boj za nastop na prvenstvu se je sicer podalo 38 reprezentanc, pet več kot v kvalifikacijah za zadnje evropsko prvenstvo. Poleg Slovenije in Izraela, ki v kvalifikacijah sicer nastopata, a sta na EuroBasket kot gostitelja uvrščena neposredno, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2023
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se