Nazaj

#rakete ugnale Grčijo, v soboto proti Hrvaški

09
jun.
2022
  • Članice

Maribor – Deveti dan priprav na domači EuroBasket prihodnje leto, so slovenske košarkarice dočakale tudi prvo izmed štirih pripravljalnih tekem. V mariborski dvorani Lukna so se pomerile z reprezentanco Grčije in jo premagale z 69:63. V soboto ob 20. uri se bodo #rakete pomerile še proti Hrvaški. Vstopnice po 5 evrov so v prodaji na prodajnih mestih Eventima in Petrola. 
Foto: KZS/Jure Banfi

Pripravljalna tekma ženske članske reprezentance

Četrtek, 9. junij 2022
Maribor – Športna dvorana Lukna
SLOVENIJA : GRČIJA 69:63 (54:53, 43:36, 21:23)

Strelke za Slovenijo: Lisec 10 (7 skokov), Oblak 14 (10 podaj), Seničar, Goršič 5, Jakovina 7, Rupnik 3, Friškovec 7, Jelenc 6, Sivka 2, Debeljak 8, Kramžar, Vujačić 7.

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA

Selektor slovenske izbrane vrste Georgios Dikaioulakos je izmed šestnajsterice igralk za tekmo z Grčijo uvrstil 12 košarkaric. Članske priprave je že zapustila Zala Šrot, zaradi težav s stopalom po posebnem programu vadi Aleksandra Krošelj, izven postave pa sta tokrat ostali še Tina Cvijanović in Ana Šarić.

Podeljene Zlate in Srebrne žoge
Uvod v tekmo v Mariboru je bil slavnosten, saj sta podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije Igo Gruden in prvi selektor ženske članske reprezentance Segej Ravnikar v imenu krovne slovenske košarkarske organizacije podelila posebna priznanja košarkaricam, ki so v zadnjem obdobju presegle mejo 25 oziroma 50 nastopov za državno reprezentanco. Za 25 nastopov v izbrani vrsti igralke dobijo tako imenovano Srebrno žogo, ko zberejo prek 50 nastopov, pa Zlato. Srebrno so v četrtek tako prevzele Nika Barič, Tina Jakovina, Eva Komplet, Eva Lisec in Annamaria Prezelj, zlato pa Maja Erkić, Sandra Piršič in Teja Oblak. Srebrno žogo sta si prislužila tudi Tina Trebec in nekdanji selektor Damir Grgić, ki pa se tekme v Mariboru žal nista mogla udeležiti.


 
Po tednu dni napornih priprav so bile noge slovenskih reprezentantk na uvodu tekme pričakovano nekoliko težke in prve minute so pripadle Grkinjam. Povedle so s 5:0, vodile z 10:4, nato pa so tudi #rakete začele kazati obrise igre, ki jih od njih pričakuje selektor Dikaioulakos. S sedmimi zaporednimi točkami so prvič na tekmi povedle, po trojki ob zvoku sirene pa je prva četrtina s 23:21 kljub vsemu pripadla gostujočim košarkaricam.

V izenačeni drugi četrtini so Slovenke vse bolj stopnjevale ritem igre. Izkazale so se predvsem z zelo agresivno igro v obrambi, ki jih je pripeljala do vodstva 43:36 po prvem polčasu. V tem delu igre je na parket stopilo že enajst slovenskih košarkaric, najučinkovitejši pa sta bili Teja Oblak z enajstimi in Eva Lisec z desetimi točkami.

Tudi v drugem polčasu smo spremljali podobno sliko na igrišču. Igralke so na obeh straneh prikazale veliko želje, a hkrati tudi precej grešile. Slovenke so Grkinjam nekajkrat dovolile, da so se jim povsem približale, enkrat so tudi povedle (53:52), a zmaga je na koncu le ostala doma.

Slovenski selektor je priložnost za igro namenil vsem dvanajstim košarkaricam. Za zmago 69:63 pa so največ točk dosegle Teja Oblak (14 točk in 10 podaj), Eva Lisec (10 točk in 7 skokov) ter Lea Debeljak (8 točk in 5 podaj).

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
'Naš cilj ni bil le zmagati tekmo. Želeli smo vzpostaviti filofozijo v obrambi in jo dvigniti na višji nivo. Moramo narediti še veliko. Zadovoljen sem, da sem na delu videl veliko mladih igralk. Na koncu, ob pritiskih Grkinj, smo znali umiriti igro in držati rezultat. Punce dolgo niso igrale, priprave so bile kratke, Eva Lisec se nam je pridružila šele v torek, a smo lahko zadovoljni. Pripravljalne tekme nas bodo pripravile na domači EuroBasket.''

Teja Oblak, kapetanka reprezentance:
''Vesela sem, da smo zmagale, kar sicer ni bila prioriteta tekme. Mislim, da smo razen nekaj izgubljenih žog, tekmo dobro odigrale. Vidi se, da smo skupaj šele dober teden. Moramo popraviti napake, a je bila tekma dober pokazatelj, da vidimo, kar smo dobrega naredili in kaj še moramo narediti. Selektor nas je največ opozarjal na skoke v napadih, kar smo v drugem polčasu izboljšale in pa na izgubljene žoge, za ostalo menim, da je bilo dobro. Postava, ki je igrala zadnjo četrtino je dobro reagirala na pritisk Grkinj. Punce so dobro odigrale in držale rezultat. Nismo dopustile lahkih košev in na koncu je bilo to dovolj za zmago. Grkinje so bile dober nasprotnik. Igrajo organizirano košarko, predvsem pod košem, zaradi česar smo morale temu prilagoditi obrambo. S Hrvaško bo povsem druga tekma, one so bolj napadalno usmerjena ekipa.''

V soboto ob 20. uri še proti Hrvaški
Slovenske košarkarice novo merjenje moči čaka že v soboto, ko bodo prav tako v mariborski dvorani Lukna odigrale še drugo pripravljalno tekmo. Ob 20. uri se bodo pomerile s hrvaško izbrano vrsto.  Vstopnice za tekmo so v prodaji na prodajnih mestih Eventima in Petrola. Cena vstopnice je 5 evrov, otroci do dopolnjenega šestega leta imajo prost vstop.

POVEZAVA DO NAKUPA VSTOPNIC ZA TURNIR V MARIBORU

Slovenke in Hrvatice so do sedaj odigrale tri medsebojne tekme. Prva dva dvoboja sta pripadla Slovenkam, na zadnjem pred tremi leti pa so bile uspešnejše Hrvatice.

MEDSEDBOJNE TEKME SLOVENIJE IN HRVAŠKE - 2/1
17. maj 2001, 2. kolo prvega dela kvalifikacij za EP 2003: 74:59
Celje, 1. junij 2017, pripravljalna tekma: 77:50
Laško, 1. junij 2019, pripravljalna tekma 72:84
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se