Nazaj

#rakete zaključile junijski cikel priprav na domači EuroBasket

18
jun.
2022
  • Članice

Čedad – Slovenska ženska članska košarkarska reprezentanca je s turnirjem v Čedadu zaključila junijski cikel priprav, ki so služile kot priprava na domači EuroBasket prihodnje leto. Košarkarice so bile skupaj 18 dni ter v tem času odigrale tudi štiri pripravljalne tekme. Dve so dobile in dve izgubile. Za konec so s 56:60 morale priznati premoč španski izbrani vrsti.

Pripravljalna tekma ženske članske reprezentance

Petek, 18. junij 2022
Čedad – športna dvorana
SLOVENIJA : ŠPANIJA 56:60 (38:52, 23:34, 12:15)

Strelke za Slovenijo: Lisec 10 (6 skokov), Oblak 10, Cvijanović, Seničar, Goršič 3, Jakovina 7, Rupnik, Friškovec 19 (7 skokov), Kramžar, Debeljak 7, Vujačić.

STATISTIKA TEKME

Tekma proti Španiji je imela podoben scenarij, kot tista dan prej proti Italiji. #rakete so se pogumno spustile v boj s tekmicami, a so bile znova za korak prekratke. Španke so nadzirale ritem in potek igre ter Slovenke večino časa držale na varni razdalji. Izbranke selektorja Georgiosa Dikaioulakosa so se jim sicer večkrat približale, a za preobrat jim je vsakič zmanjkalo nekaj moči in zbranosti.

Kljub porazu 56:60 so prikazale solidno igro, najbolj razpoložene pa so bile Zala Friškovec (19 točk in 7 skokov), Eva Lisec (10 točk in 6 skokov) in Teja Oblak (10 točk).

Glavni cilj tokratnih priprav ženske članske reprezentance je vsekakor uspel. #rakete so se v osemnajstih dneh druženja zelo povezale. Spoznale so način dela novega selektorja Dikaioulakosa ter predvsem sprejele sistem igre, ki si ga je zamislil strokovni štab. Tako so postavljeni dobri temelji za nadaljnje delo in željo, da bo slovenska izbrana vrsta junija prihodnje leto, ko bosta Slovenija in Izrael gostila EuroBasket v najboljši formi.

Georgios Dikaioulakos, selektor slovenske ženske reprezentance:
''Na obeh tekmah v Italiji nismo igrali na rezultat. Naredili smo nekaj eksperimentov, saj nas je zanimala reakcija igralk na določene situacije skozi tekmo. Generalno gledano sem zelo zadovoljen z videnim. Igralke so se zelo trudile in jim čestitam za odlično delo. Naredili smo kar nekaj korakov naprej, seveda pa še nismo tam, kjer si želimo biti. Za to raven igre nam manjka zbranosti in čaka nas kar še nekaj dela. Vesel sem, da so dekleta željna dokazovanja, dajejo srce za ekipo in si želijo uspeha slovenske košarke. Nekaj igralk smo tokrat tudi pogrešali in že sedaj se veselim novembrskih kvalifikacij. Zgradili smo že lepo hišo, ki pa ima še nekaj lukenj. Če skozi te luknje zapiha veter, nam hišo lahko podre, a sam optimistično zrem v prihodnost.''

Teja Oblak, kapetanka slovenske ženske reprezentance:
''Na turnirju v Italiji se nismo obremenjevale z rezultatom. Zanimala nas je zgolj naša igra. Ne glede na to, da so nam tekmice večkrat ušle, smo se vrnile v tekmo, kar je vsekakor največji plus tokratnega dvoboja. Viden je napredek v našem razmišljanju in igri, kar nam bo prav gotovo dalo dodatnega zagona za naslednje reprezentančne akcije in samo evropsko prvenstvo.''

Kot je v zadnjih letih že v navadi, bo Košarkarska zveza Slovenije med poletnim premorom poskrbela tudi za individualno delo reprezentantk. Tako bodo trenerji od konca julija dalje košarkaricam na voljo za treninge telesne ter košarkarske vadbe.

Novembra #rakete čaka drugi kvalifikacijski cikel
Kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2023 se bodo nadaljevale jeseni. Slovenke novembra čakata dve gostovanji, in sicer 24. novembra dvoboj na Poljskem ter 27. novembra  še povratni obračun s Turkinjami. V zadnjem kvalifikacijskem ciklu februarja prihodnje leto pa bodo najprej gostile Albanijo (9. februarja) ter nato še Poljsko (12. februarja).

Že 39. izvedbo evropskega prvenstva v košarki za ženske bosta med 15. in 25. junijem 2023 gostila Ljubljana in Tel Aviv. Vsaka izmed držav gostiteljic bo gostila dve skupini skupinskega dela, zaključni boji izločilnega dela pa se bodo igrali v Sloveniji. V boj za nastop na prvenstvu se je sicer podalo 38 reprezentanc, pet več kot v kvalifikacijah za zadnje evropsko prvenstvo. Poleg Slovenije in Izraela, ki v kvalifikacijah sicer nastopata, a sta na EuroBasket kot gostitelja uvrščena neposredno, se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2023
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se