Nazaj

Cedeviti Olimpiji jubilejni deseti Superpokal

17
sep.
2021
  • Superpokal

Ljubljana – Košarkarji Cedevite Olimpije so zmagovalci letošnjega Superpokala. Ljubljanski košarkarji so v slovenski klasiki v zanimivem srečanju ugnali Novomeščane z 78:71 in osvojili svoj jubilejni deseti Superpokal.


SUPERPOKAL SLOVENIJE 2021
Ljubljana – Dvorana Tivoli
Petek, 17. september 2021


CEDEVITA OLIMPIJA : KRKA 78:71 (58:52, 34:36, 22:16)
Cedevita Olimpija: Pullen 15, Ejim 12 (6 skokov), Keene 2, Murić 6, Auguste 23 (14 skokov), Blažič 12, Hodžić 2, Ščuka, Dimec 2, Rupnik 4.
Krka: Arapović 7, French (8 skokov in 5 podaj), Gibbs 5, Stergar 8, Stipčević 21, Stavrov 8, Kosi 9, Stipaničev, Lapornik 11, Macura 2.

STATISTIKA TEKME

Kot sta napovedala oba trenerja, gledalci še niso spremljali posebno kakovostne košarke, ekipi sta še daleč od želene forme. Veliko je bilo napak, zgrešenih metov, so pa košarkarji z borbenostjo vendarle pokazali, da si želijo lovorike.

Dvoboj je bil sicer izenačen od začetka do konca, ljubljanska ekipa je tekmece strla v zadnjih dveh minutah, skozi vso tekmo jo je reševal skok v napadu.

Tekmo je bolje začela Cedevita Olimpija, predvsem po zaslugi razpoloženega Zacha Augusta, ki je z atraktivnim zabijanjem poskrbel za vodstvo 17:10. Šest točk prednosti so imeli državni prvaki, ki so napake in zgrešene mete kompenzirali s skokom. A samo skok je bil premalo, da bi Olimpija tudi na odmor odšla s prednostjo. Borbeni Dolenjci, ki jih je nasploh prvič v vodstvo pri izidu 31:32 popeljal Jan Kosi, so ji ves čas sledili, Leon Stergar pa je 27 sekund pred koncem poskrbel za izid polčasa 34:36.

Prvaki so tudi v tretji četrtini prišli do vodstva šestih točk, toda še naprej sta se ekipi menjavali v dobrih in slabih trenutkih. V zadnji četrtini je tudi Krka imela štiri točke prednosti, z meti za tri točke je pri njej blestel Rok Stipčević.

Odločila pa je končnica, še minuto in 52 sekund pred koncem so Novomeščani zaostajali vsega dve točki, nato pa sta Jacob Everse Pullen in Jaka Blažič dosegla nekaj košev, ki so prinesli zmago.

Izjave po tekmi:

Jurica Golemac, trener KK Cedevita Olimpija:
''Zavedali smo se, da tekma ne bo lahka. Krka je v tekmo vstopila sproščeno, nam pa kot favoritom ni steklo v napadu. Naša igra v obrambi v prvem polčasu ni bila slaba. Novomeščani so nekatere točke dosegli tudi po spletu sreče. Kasneje smo našli peterko, ki je dobro delovala tako v napadu, kot v obrambi. Zagotovo je ta zmaga dobra popotnica za naprej. Naslednjo soboto nas obračun s Krko zopet čaka v Ligi ABA. Imamo čas, da na treningih popravimo še nekatere stvari, in da na parket stopimo boljši.''

Zackary Elias Auguste, košarkar KK Cedevita Olimpija in najkoristnejši igralec tekme:
''Zmaga na Superpokalu je zelo pomembna za nas, za celoten klub. Ob tej priložnosti moram pohvaliti Krko, ki je igrala odlično. Pokazali smo, da lahko igramo čvrsto, v igri v obrambi smo napravili, kar je bilo potrebno, da smo v napadu prišli do priložnosti za doseganje točk.''

Dalibor Damjanović, trener KK Krka:
''Če izgubiš tekmo, ne moreš biti zadovoljen. Izgubili smo zaradi majhnih stvari, ki so postale skozi tekmo velike. Opozarjal sem igralce na Olimpijin skok v napadu in ne rabiš biti v formi, da zapiraš igralce nasprotne ekipe. V določenih momentih nam je tudi zmanjkalo zbranosti v obrambi in njihovi strelci so ostali sami na metu. Prav tako so se pojavile napake v napadu, ko se nismo držali sistema in odigrali po svoje. To je šele začetek sezone in tekma je bila dober test za nas. Odigrali smo 6 pripravljalnih tekem, ampak pripravljalne tekme so eno, uradne pa drugo. Videl sem, da igralci, ki sem jih izbral, lahko igrajo- Mladi igralci, kot so Macura in Stavrov, še nimajo konstantnosti v igri, ampak sem pozitiven. Čaka nas še veliko dela, moramo biti potrpežljivi in ne pričakovati uspeha čez noč. Moje ideje so eno, ampak košarka ni video igrica, kjer točno veš, kaj se bo dogajalo vnaprej.''

Rok Stipčević, košarkar KK Krka:
''Olimpija si zasluži čestitke za zmago, mi pa smo pokazali, da bom z nami negotovo in napeto na vsaki tekmi. Za slovensko košarko je zelo dobra stvar, da se igra taka tekma, ki je bila napeta do samega konca. Na koncu je bil ključen skok v napadu Olimpije in zasluženo so zmagali. Sedaj imamo sedem dni za pripravo na tekmo z istim nasprotnikom v ABA ligi. Moramo biti potrpežljivi, imamo veliko novih, mladih igralcev in mislim, da bomo skozi sezono samo rasli.''

ŠTEVILO NASLOVOV PO KLUBIH
10 x CEDEVITA OLIMPIJA (2003, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2013, 2017, 2020, 2021)
5 x KRKA (2010, 2011, 2012, 2014, 2016)
2 x KOPER PRIMORSKA (2018, 2019)
1 x ŠENTJUR (2015)

DOSEDANJI ZMAGOVALCI SUPERPOKALA

Na praznik slovenske košarke druženje članov reprezentanc mlajših starostnih kategorij
Letošnje košarkarsko poletje so nas navduševale slovenske reprezentance mlajših starostnih kategorij. Na prvenstvih pod okriljem Fibe so namreč vse posegle po najvišjih mestih. Praznik slovenske košarke je bil tako lepa priložnost, da so se na enem mestu zbrali vsi člani in članice reprezentanc mlajših starostnih kategorij. Na tekmi Superpokala v ljubljanski dvorani Tivoli so jih glasno pozdravili tudi navijači.

MLADI SLOVENCI IN SLOVENKE ZAZNAMOVALI KOŠARKARSKO POLETJE

Podeljena priznanja za Pokal mladih
Košarkarska zveza Slovenije je zaradi razvoja, kakovostnejšega dela z mladimi igralci in igralkami ter promocije košarke v mlajših starostnih kategorijah v sezoni 2020/21 še petnajstič organizirala posebno tekmovanje z imenom Pokal mladih. Prestižni naziv zmagovalcev je pripadel košarkarjem Cedevite Olimpije in košarkaricam Ilirije. Pokale je ekipam podelil vodja reprezentanc in projektov mlajših starostnih kategorij Mirko Jurjavčič.

CEDEVITA OLIMPIJA IN ILIRIJA ZMAGOVALCA V POKALU MLADIH

Zlate pentlje za junake, ki premagujejo rakava obolenja
Košarkarji Cedevite Olimpije in Krke ter sodniška trojka so ob predstavitvi obeh ekip na parketu nosili zlate pentlje, simbol boja z otroškim rakom. Košarkarska zveza Slovenije ter vsi udeleženci Superpokala so se namreč pridružili ozaveščanju o prisotnosti raka pri otrocih in septembra združili moči z Društvom Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani. V Sloveniji vsako leto za rakom zboli približno 80 otrok in mladostnikov, od tega jih še vedno 20 odstotkov boj z zahrbtno boleznijo izgubi. Rak predstavlja tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah mlajših od 15 let.  Vrednote, kot so vztrajnost, upanje in pogum so skupne tako športnikom kot junakom 3. nadstropja, in to so dokazali tudi ob prazniku slovenske košarke na košarkarskem parketu. Z majhnimi koraki lahko skupaj pripomoremo k večji seznanjenosti s položajem in možnostmi pomoči junakom 3. nadstropja.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se