Nazaj

FIBA za en dan zamaknila začetek avgustovskih kvalifikacij za SP

03
feb.
2022
  • Člani
  • Članice

Ljubljana – Izvršni odbor mednarodne košarkarske organizacije FIBA je na svojem prvem zasedanju v novem koledarskem letu potrdil predlog tekmovalne komisije ter avgustovski cikel evropskega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2023 zamaknil na dan prej. Glede na to, da bo omenjeni kvalifikacijski cikel potekal tik pred začetkom letošnjega evropskega prvenstva, bodo reprezentance s tem pridobile dodaten dan pri potovanja na prizorišča prvenstva.

Igralni dnevi uvodnih dveh krogov drugega dela kvalifikacij bodo tako 24. oziroma 25. avgusta ter 27. oziroma 28. avgusta. V drugi del kvalifikacij za SP bodo napredovale prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in tvorile nove štiri skupine. Vsi rezultati iz prvega dela kvalifikacij se prenašajo.

#mojtim je evropski del kvalifikacij za nastop na SP začel z novembrskima zmagama nad Hrvaško ter Švedsko in je vodilna reprezentanca skupine C. Izbrance selektorja Aleksandra Sekulića konec tega meseca čakata dve tekmi s finsko izbrano vrsto. Obe tekmi se bosta začeli ob 17.30 po slovenskem času. Reprezentanci se bosta v petek, 25. februarja naprej pomerili na Finskem, v ponedeljek, 28. februarja pa bo obračun gostila koprska Bonifika.

SISTEM KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023

Dve pomembni tekmovanji tako blizu drug drugemu sta posledica epidemije koronavirusa, ki je evropsko prvenstvo prestavila za eno leto. Tako bodo kvalifikacije za svetovno prvenstvo v praksi tudi zadnje tekmovalne priprave za septembrski EuroBasket na katerem bo #mojtim branil naslov prvakov.

Evropsko prvenstvo bo na sporedu med 1. in 18. septembrom. V Kölnu v Nemčiji se bodo varovanci selektorja Aleksandra Sekulića najprej v okviru skupine B pomerili z Litvo, in sicer 1. septembra 2022, ob 17.15 uri. Po dnevu premora sledi 3. septembra obračun proti Madžarski (20.30), dan kasneje, torej v nedeljo, 4. septembra, pa še dvoboj proti Bosni in Hercegovini (17.45). Sledi nov dan premora, za konec skupinskega dela pa sta na sporedu še dvoboja z gostitelji Nemci (6. september, 20.30) in Francozi (7. september, 17.15).

FIBA je po analizi tekmovanj ženskih reprezentanc sprejela tudi odločitev, da uvede dodatne kvalifikacije, kot možnost uvrščanja na največja tekmovanja. Po štiri najboljše reprezentance iz vsake regije (Evropa, Amerika, Afrika ter Azija z Oceanijo), ki se iz svojih celinskih tekmovanj ne bodo uvrstile na svetovno prvenstvo oziroma olimpijske igre, bodo tako sodelovale v dodatnih kvalifikacijah. Slednje bodo na sporedu na vsaki dve leti od avgusta 2024 dalje. Zmagovalke turnirjev se bodo neposredno uvrstile na naslednji kvalifikacijski turnir, bodisi za svetovno prvenstvo ali olimpijske igre.

Med pomembnejšimi odločitvami izvršnega odbora FIBA velja izpostaviti, da sta bila potrjena termina letošnjih svetovnih prvenstev do 17 let za fante in dekleta. Košarkarji bodo med 2. in 10. julijem igrali v španski Malagi, košarkarice pa med 9 in 17. julijem v Debrecenu na Madžarskem. Na obeh svetovnih prvenstvih bosta zaigrali tudi slovenski reprezentanci.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se