Nazaj

Reprezentanca fantov do 17 let dobila tekmece na letošnjem svetovnem prvenstvu

17
mar.
2022
  • Fantje U18
  • Fantje U16
  • Fantje U17

Malaga – Slovenska moška košarkarska reprezentanca do 17 leta starosti bo letos prvič v zgodovini nastopila na svetovnem prvenstvu. Slednjega bo med 2. in 10. julijem gostila španska Malaga. Mladi Slovenci so na današnjem žrebu dobili tekmece v skupinskem delu prvenstva.

Na svetovnem prvenstvu v Malagi bo nastopilo 16 reprezentanc. Dvanajst je na prvenstvo že uvrščenih. To so gostiteljica Španija, Egipt in Mali iz Afrike, Združene države Amerike, Kanada, Dominikanska republika in Argentina iz Amerike ter Francija, Litva, Poljska, Srbija in Slovenija iz Evrope. Preostale štiri reprezentance bosta dali Azija oziroma Oceanija po njihovem junijskem celinskem prvenstvu.

Srečo na žrebu so delila tri izjemna košarkarska imena. Nekdanji grški reprezentant Nikos Zizis, španska košarkarska legenda Carlos Jimenez in Carlos Cabezas. Sodelujoče ekipe so razdeljene v štiri skupine, pri žrebu pa so bila upoštevana določena geografska načela (reprezentance iz iste celine so enakomerno razporejene po skupinah; v isti skupini sta lahko največ dve evropski ekipi).

Slovencem je žreb namenil skupino C, v kateri se bodo pomerili proti Združenim državam Amerike, Maliju, ter četrti ekipi iz azijskega prvenstva. Glede na atraktivno lokacijo in datum prvenstva slovenski košarkarji upajo, da bodo s tribun imeli glasno podporo številnih navijačev.

SKUPINA A: Azija 3, Francija, Srbija, Kanada
SKUPINA B: Španija, Dominikanska republika, Azija 2, Litva
SKUPINA C: Združene države Amerike, Mali, SLOVENIJA, Azija 4
SKUPINA D: Azija 1, Argentina, Egipt, Poljska


Po odigranih tekmah skupinskega dela se vsa moštva pomerijo v osmini finala. Križata se skupini A in B (A1: B4, A2:B3, A3:B2, A4:B1) ter C in D (C1:D4, C2:D3, C3:D2, C4:C1). Zmagovalci tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale in nadaljujejo z boji za medalje, poraženci pa igrajo tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta.

Branilci naslova iz Združenih držav Amerike bodo v Malagi lovili še svoj šesti zaporedni naslov svetovnega prvaka za košarkarje do 17 leta starosti. Od leta 2010, ko je FIBA uvedla svetovno prvenstvo za to starostno kategorijo, naslova prvakov ni osvojila še nobena druga država.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA ZA FANTE DO 17 LET

Mirko Jurjavčič, vodja reprezentanc mlajših starostnih kategorij:
''Veseli nas, da smo prvič del elitne druščine in verjamem, da si bodo fantje to reprezentančno izkušnjo zapomnili za celo življenje in bo to nekaj, kar jih bo za vedno povezalo. Z žrebom smo zelo zadovoljni, saj bomo že v skupini imeli priložnost igrati s prvim favoritom prvenstva, reprezentanco Združene države Amerike, kar bo sigurno lepa izkušnja ne glede na končni rezultat. Za postavljanje rezultatskih ciljev je trenutno še prezgodaj, sigurno pa je velika želja, da si v skupinskem delu zagotovimo ustrezno pozicijo, ki nam bo omogočila enakovrednega nasprotnika v osmini finala.''

V torek bodo tekmice na svetovnem prvenstvu dobila tudi dekleta do 17 leta starosti. Slovenske košarkarice bodo prav tako kot fantje prvič nastopile na svetovnem prvenstvu. Le to bo med 9. in 17. julijem potekalo v madžarskem Debrecenu.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se