Nazaj

Reprezentanca fantov do 17 let začela s pripravami na svetovno prvenstvo

18
maj
2022
  • Fantje U18
  • Fantje U16
  • Fantje U17

Ljubljana/Rogla – Slovenska košarkarska reprezentanca fantov do 17 let, ki jo vodi selektor Dejan Gašparin, je na Rogli začela s pripravami na svetovno prvenstvo. Slednjega bo med  2. in 10. julijem gostila španska Malaga, Slovenci pa bodo prvič zaigrali v svetovni druščini šestnajstih najboljših reprezentanc.

Na uvodnem treningu se je zbralo devetnajst košarkarjev: Tristan Vukotić (AKK Branik Maribor), Jernej Bolčina (Ajdovščina), Izak Lemut (Ajdovščina), Luka Šmitran (Cedevita Olimpija), Lon Ličan (Cedevita Olimpija), Rok Popovič (Cedevita Olimpija), Alej Kump (Cedevita Olimpija), Teo Pahernik (Celje), Filip Razdevšek (Elektra), Jure Rener (Helios Suns), Jan Brkić Štebe (Helios Suns), Vid Borišek (Hopsi Polzela), Tim Dragan (Krka), Samo Vrabec (Nova Gorica mladi), Peter Bandelj (Slovan), Teodor Regoršek (Slovenske Konjice), Nik Urbanija (Zlatorog Laško), Filip Pirš (Zlatorog Laško) in Blaž Tratar (Zlatorog Laško), medtem ko se bo Nejc Dizdarević (Janče) reprezentanci priključil v četrtek, Jan Vide (Real Madrid, Španija) pa v začetku junija. Selektorju Dejanu Gašparinu bodo pri delu pomagali pomočniki Domen Zevnik, Miha Belšak in Jure Saje. Trener za telesno pripravo je Tomaž Žabčič, maser Tadej Dragovan, vodja reprezentanc mlajših starostnih kategorij pa Mirko Jurjavčič

Na svetovnem prvenstvu tudi proti Američanom
Na svetovnem prvenstvu v Malagi bo nastopilo 16 reprezentanc. Dvanajst je na prvenstvo že uvrščenih. To so gostiteljica Španija, Egipt in Mali iz Afrike, Združene države Amerike, Kanada, Dominikanska republika in Argentina iz Amerike ter Francija, Litva, Poljska, Srbija in Slovenija iz Evrope. Preostale štiri reprezentance bosta dali Azija oziroma Oceanija po njihovem junijskem celinskem prvenstvu.

SKUPINA A: Azija 3, Francija, Srbija, Kanada
SKUPINA B: Španija, Dominikanska republika, Azija 2, Litva
SKUPINA C: Združene države Amerike, Mali, SLOVENIJA, Azija 4
SKUPINA D: Azija 1, Argentina, Egipt, Poljska

Reprezentanco prva tekma v v skupini C čaka 2. julija ob 18.15 uri proti Maliju, dan kasneje ob 20.45 uri ji bo nasproti stala ZDA, po dnevu premora pa se bodo Slovenci 5. julija ob 18.15 pomerili še s predstavnikom Azije.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA ZA FANTE DO 17 LET

Po odigranih tekmah skupinskega dela se vsa moštva pomerijo v osmini finala. Križata se skupini A in B (A1: B4, A2:B3, A3:B2, A4:B1) ter C in D (C1:D4, C2:D3, C3:D2, C4:C1). Zmagovalci tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale in nadaljujejo z boji za medalje, poraženci pa igrajo tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta.

Branilci naslova iz Združenih držav Amerike bodo v Malagi lovili še svoj šesti zaporedni naslov svetovnega prvaka za košarkarje do 17 leta starosti. Od leta 2010, ko je FIBA uvedla svetovno prvenstvo za to starostno kategorijo, naslova prvakov ni osvojila še nobena druga država.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se