Nazaj

Reprezentanca fantov do 18 let prejemnica Bloudkove plakete

04
feb.
2020
  • Fantje U18

Brdo pri Kranju - Reprezentanca fantov do 18 let se je poleti veselila bronaste kolajne na evropskem prvenstvu v Grčiji. Za ta uspeh je bila ekipa nagrajena z novim priznanjem – prejela je Bloudkovo plaketo za leto 2019 za pomemben tekmovalni dosežek v športu.

Bloudkova priznanja so najvišja priznanja Slovenije za področje športa. Priznanja podeljuje Odbor za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki mu predseduje Miroslav Cerar, tudi sam Bloudkov nagrajenec, legendarni slovenski telovadec, olimpionik, predsednik Olimpijske akademije in ambasador za šport, strpnost in fair play.

Odbor je letos podelil pet Bloudkovih nagrad in 11 Bloudkovih plaket. Letošnja podelitev je bila že 55. po vrsti, saj nagrade podeljujejo od leta 1965.

Prejemnika Bloudkovih nagrad za leto 2019 za vrhunski mednarodni športni dosežek sta zmagovalec kolesarske dirke po Španiji Primož Roglič in svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah Eva Terčelj. Roglič, ki je decembra postal že najboljši športnik Slovenije leta 2019 po izboru športnih novinarjev, je zmagal na dirkah po Združenih arabskih emiratih, od Tirenskega do Jadranskega morja in po Romandiji, dirko po Italiji je končal na skupno tretjem mestu, na dirki po Španiji pa je kot prvi Slovenec dosegel skupno zmago na velikih tritedenskih dirkah. Terčeljeva je 28. septembra lani v Seu d'Urgellu v Kataloniji dosegla največji uspeh kariere. Postala je svetovna prvakinja v kajaku na divjih vodah v slalomu, s čimer je izpolnila tudi normo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Bloudkovo nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenskega športa je prejel redni profesor Milan Žvan, od 1997 do 2007 je bil prodekan, od 2007 do 2019 pa dekan Fakultete za šport Univerze v Ljubljani. Za življenjsko delo v športu sta Bloudkovi nagradi prejela plavalni trener Vladimir Čermak, že 40 let stalnica slovenskega plavanja in Plavalnega kluba Ljubljana, ter šahist, častni predsednik evropske šahovske zveze in član svetovne šahovske federacije Fide, Boris Kutin.

Razglasili so tudi prejemnike Bloudkovih plaket za leto 2019 za pomemben tekmovalni dosežek v športu, ki so jih prejeli judoistka Klara Apotekar, športna plezalka Mia Krampl, deskar na snegu Tim Mastnak in jadralni padalec Jošt Napret. Plaketo sta prejeli tudi smučarski tekačici Katja Višnar in Anamarija Lampič za srebrno kolajno na svetovnem prvenstvu v Seefeldu v ekipnem sprintu ter slovenska mladinska košarkarska reprezentanca za bron na evropskem prvenstvu do 18 let v Volosu v postavi Dominik Praljak, Žiga Samar, Bine Prepelič, Gregor Glas, Rok Nemanič, Primož Kmetič, Andrej Stavrov, Luka Ščuka, Alen Malovčič, Maj Dušanič, Mark Babšek Vrečko in Klemen Smrekar. Reprezentanco je vodil trener Peter Markovinovič s pomočnikoma Danijelom Radosavljevičem in Primožem Jurco. V štabu so bili še trener za telesno pripravo Filip Stepišnik, maser Andrej Potrata, vodja reprezentanc mlajših starostnih kategorij Mirko Jurjavčič in vodja poti Marko Milić.

Dobitniki Bloudkovih plaket za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa so poklicni plesalec, koreograf, trener športnega plesa, plesni sodnik Matevž Česen, trener številnih generacij slovenskih odbojkarjev Gregor Hribar ter mednarodno uveljavljeni športni delavec v umetnostnem in hitrostnem drsanju Ivan Pfeifer. Trenerka v umetnostnem drsanju Marina Pirkmajer ter Sonja Poljšak, dolgoletna predsednica Komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Sloveniji, pa sta prejemnici Bloudkovih plaket za življenjsko delo v športu.

Obrazložitve prejemnikov Bloudkovih plaket za leto 2019

MOŠKA REPREZENTANCA V KOŠARKI do 18 LET, za pomemben tekmovalni dosežek v športu:
Evropska košarkarska prvenstva mlajših starostnih kategorij potekajo vsako leto v treh kakovostnih razredih. Leta 2019 je v starostni kategoriji fantov do 18 let v diviziji A nastopilo 16 reprezentanc, tudi naša. Prvenstvo, na katerem so se pomerile kakovostne in uveljavljene košarkarske evropske sredine, je potekalo v grškem Volosu poleti 2019. Fantje so s svojo trdo voljo, karakterjem in odlično igro presenetili košarkarsko javnost, saj pred začetkom prvenstva varovancev Petra Markovinoviča niso uvrščali v krog favoritov za najvišja mesta. Slovenska reprezentanca fantov do 18 let pa je v tekmi za tretje mesto z 81:57 premagala gostiteljico prvenstva, Grčijo, in Sloveniji prinesla drugo medaljo v kategoriji fantov do 18 let. Mednarodna košarkarska zveza FIBA je mlajše fantovske selekcije na svoji lestvici za največji napredek med letoma 2017 in 2019 uvrstila na visoko tretje mesto.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se