Nazaj

Sekulić: Velik izziv je, kako iz ekipe izvleči maksimum

14
jul.
2021
  • Člani

Radovljica - Slovenska košarkarska reprezentanca je danes še zadnjič pred odhodom na Japonsko, kjer bo tekmovala na olimpijskem turnirju, del treninga odprla za medije. Vsi komaj čakajo, da se bodo OI pričele. Največji izziv po besedah selektorja Aleksandra Sekulića je, kako iz ekipe izvleči maksimum in unovčiti kakovost Luke Dončića.


Slovenija bo na OI nastopila prvič. "Gotovo bomo imeli tremo, ampak vsi že komaj čakamo, da se bodo olimpijske igre pričele. Za nas je lahko prednost, ker bomo na igrah prvič, saj ne bomo mogli s čimer koli primerjati dogajanja in obujati spominov, kako je bilo včasih," pravi Sekulić.

Slovenski selektor na Bledu trdo dela, da bo ekipa v Tokiu kar najbolje pripravljena. "Cilj tega cikla je bil, da igralce fizično dvignemo na še višji nivo. Mogoče je bil to celo najtežji del priprav. V Tokiu pa se bomo večinoma ukvarjali bolj z nasprotniki, zato za to ne bo toliko časa."

Trenerska ekipa se sicer sooča z izzivom, kako iz ekipe potegniti največ. "Za vse v štabu je kar velik izziv, kako iz te ekipe izvleči maksimum in unovčiti Luko. Če ga bomo dali preveč v kalup, ne bomo dobili njegovega maksimuma, zato je zelo pomembno, da vsi igralci začutijo, do kje lahko sežejo s svojo svobodo, oziroma na kak način jim dovoliti, da ustvarjajo. Konec koncev moramo imeti nek red in energijo. Na igrišču imamo pet igralcev, ki morajo dihati skupaj in najti pravo pot, da bomo uspešni," je prepričan Sekulić.

Ekipa bo na Japonsko odpotovala v petek, kjer bo v Fukui najprej opravila še krajši pripravljalni tabor. Tudi tam Slovenci ne bodo odigrali nobene prijateljske tekme. "Imeli smo skoraj dogovorjeno tekmo s Francozi, a so razdalje prevelike. Mislim, da bodo oni 600 km stran od nas, tako da na koncu ni prišlo do dogovora," je pojasnil 43-letni selektor.

Vsi igralci so sicer pripravljeni na boj. Selektor meni, da je dobro, da so v enaki zasedbi igrali že na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu, a opozarja, da skupaj vendarle še niso veliko časa. "V taki zasedbi smo skupaj samo en mesec, zato veliko časa posvečamo uigravanju. Fantje so tako videli, kako je igrati tako z Mikom Tobeyjem kot Luko. Kot sem večkrat dejal, ta Luka je drugačen kot tisti izpred štirih let in ni dovolj, da ga gledaš po televiziji, začutiti ga moraš tudi na igrišču. Pa tudi on mora spoznati igralce, da ve, od katerih lahko kaj pričakuje. Takšnega zvezdnika, kot je Luka, še nismo imeli."

Slovenijo uvodna tekma v Tokiu čaka 26. avgusta ob 6.40 po slovenskem času proti Argentini. Naslednja sledi 29. julija ob isti uri proti Japonski in zadnja v predtekmovanju 1. avgusta ob 10.20 proti Španiji. "Dobro je, da sta med tekmama dva dni premora, da imamo čas tako za regeneracijo kot pripravo," pravi Sekulić.

Kljub visokim ambicijam bo pomembno, da bo reprezentanca razmišljala o vsaki tekmi posebej. "Na igre moramo iti z visokimi ambicijami. To ne pomeni, da smo prepotentni ali da koga podcenjujemo - daleč od tega, spoštujemo vsako ekipo. Verjamem, da bodo tudi druge ekipe spoštovale nas in se nas bale. Nočem, da smo obremenjeni s končnim izidom, rad bi, da se osredotočimo na vsako tekmo posebej in v prvi vrsti na Argentino."

Sekulić, ki se je zaradi preboja na OI že vpisal v zgodovino slovenske košarke, je nad svojo vlogo zelo počaščen. "Že to je velika čast, da sem lahko selektor tej neverjetni skupini fantov. Na splošno je biti selektor svoje države velika čast, da pa jo lahko vodim še na prvih olimpijskih igrah, je res nekaj neverjetnega."

Damjanović tudi v novi sezoni trener Krke

Slovenski košarkarski prvoligaš Krka iz Novega mesta bo tudi v prihodnji sezoni igral po napotkih trenerja Daliborja Damjanovića. Kot so sporočili iz kluba, so s 43-letnim strategom podaljšali pogodbo. "V veliko čast mi je, da ostajam v Novem mestu. Upravi kluba bi se rad zahvalil za izkazano zaupanje. Sestavljamo ekipo za tekmovanje v ligi Aba in domačem prvenstvu ter pokalu, kjer so seveda cilji vsako leto visoki. Vem, da me čaka zelo odgovorno in zahtevno delo. Verjamem, da bomo uspešni," je povedal Damjanović. Od lanske jeseni je prvi pomočnik v članski reprezentanci, ki se je uvrstila na olimpijske igre v Tokiu. V prejšnji sezoni je Krka osvojila pokal Spar, igrala v finalu državnega prvenstva in si zagotovila nastope v ligi Aba.

Dončić na naslovnici igre NBA 2K22

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić bo na naslovnici priznane računalniške in konzolne igre NBA 2K22, so sporočili na uradni spletni strani podjetja. Naslovnica bo oblikovana tudi z barvami slovenske zastave.

Podjetje 2K vsako leto izbere priznano ime iz NBA, ki je oz. bi lahko zaznamoval najmočnejše košarkarsko tekmovanje na svetu. Tokrat je to za glavno različico igre postal 22-letni Ljubljančan.

Poleg trenutnega zvezdnika Dallas Mavericks so pri podjetju 2K izbrali še Kevina Duranta (Brooklyn Nets) ter dve legendi severnoameriškega tekmovanja, Kereema Abdul-Jabbarja ter Dirka Nowitzkega, ki bodo skupaj krasili drugo različico naslovnice za 75. obletnico lige NBA.

Naslednja izdaja igre bo na voljo od 10. septembra naprej.

"Priti na naslovnico te igre, je zame nekaj posebnega. Ponosen sem, da lahko predstavljam mojo državo, barve le te pa bodo prav tako krasile naslovnico. Košarka mi je dala res veliko in navdušen sem nad dejstvom, da lahko temu športu vračam in sodelujem s podjetjem ter njihovo fundacijo, ki pomaga otrokom po celotnem svetu," je odločitev komentiral Dončić.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se