Nazaj

Slovenci na mini pripravah s Hrvati, vozovnica za EP že v žepu

23
apr.
2021
  • Košarka 3x3

Ljubljana – Moška članska reprezentanca v košarki 3x3 se pospešeno pripravlja na prvi olimpijski kvalifikacijski turnir, ki ga bo med 26. in 30. majem gostil avstrijski Gradec. V Ljubljani se tako te dni mudi hrvaška izbrana vrsta, ki prav tako pili formo za prvega izmed vrhuncev sezone. Slovenci so medtem že prejeli vozovnico za septembrsko evropsko prvenstvo.

Slovenska reprezentanca bo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Gradcu nastopila v skupini C skupaj s Francijo, Katarjem, Filipini in Dominikansko republiko. V skupini A so Mongolija, Poljska, Brazilija, Turčija in Češka, v skupini B ZDA, Litva, Belgija, Južna Koreja in Kazahstan, v skupini D pa Nizozemska Latvija, Kanada, Hrvaška in Avstrija. V izločilne dvoboje se uvrstita po dve najboljši reprezentanci iz vsake skupine, slovenska skupina C pa se v četrtfinalu križa s skupino A.

V Tokio bodo tako med fanti, kot dekleti potovale tri najboljše reprezentance iz turnirja v Gradcu. Te se bodo pridružile Japonski, Srbiji, Rusiji in Kitajski pri fantih ter Rusiji, Kitajski, Mongoliji in Romuniji pri dekletih, ki so na olimpijski turnir uvrščene neposredno. Na igrah bo v vsaki kategoriji namreč nastopilo osem reprezentanc.

Zadnjega potnika na poletne olimpijske igre bo dal drugi kvalifikacijski turnir v madžarskem Debrecenu, ki bo na sporedu od 4. do 6. junija. Slovenska moška reprezentanca si je tudi nastop na Madžarskem že zagotovila.

Matic Vidic, selektor slovenske reprezentance v košarki 3x3:
''Prihajamo v zadnji mesec priprav pred olimpijskim kvalifikacijskim turnirjem v Gradcu. Zaenkrat vse skupaj poteka po začrtanem programu. Nekateri igralci so se sicer ubadali z nekaj manjšimi poškodbami, ritem treningov pa smo prilagajali glede na aktualne vladne ukrepe ter razpored ligaških klubskih košarkarskih tekmovanj. Po turnirju svetovne serije v Dohi, kjer so fantje uspešno nastopili, nas ta konec tedna čakajo mini priprave s hrvaško reprezentanco. Gre za reprezentanco, ki goji stil igre, ki nam nikakor ne ustreza in prepričan sem, da bomo te štiri dni maksimalno dobro izkoristili. V športni dvorani Baza bomo skupaj opravili več treningov ter odigrali tudi dve do tri tekme. Verjamem, da bomo dobili ustrezno povratno informacijo glede stanja naše reprezentance, po tem pa imamo še nekaj časa za odpravo pomanjkljivosti in uigravanju ekipe. Že v nedeljo moramo na Fibo sporočiti imena štirih igralcev, ki bodo zastopali Slovenijo na kvalifikacijah za OI, za določitev petega in šestega člana ekipe pa je rok 18. maj.''

Slovenci že uvrščeni na septembrsko evropsko prvenstvo

V teh dneh je slovenska izbrana vrsta v košarki 3x3 prejela odlično novico s sedeža mednarodne košarkarske organizacije. FIBA je namreč sporočila vse podrobnosti evropskega prvenstva, ki bo med 10. in 12. septembrom potekal v Parizu. Slovenci so namreč med štirimi reprezentancami, ki imajo nastop na prvenstvu že zagotovljen.

Na evropskem prvenstvu bo v moški in ženski konkurenci nastopilo po 12 reprezentanc. Glede na uvrstitev z zadnjega evropskega prvenstva in uvrstitve na svetovni lestvici, so pri moških na prvenstvo neposredno uvrščene gostiteljica Francija, branilka naslova Srbija ter Rusija in Slovenija. Pri dekletih pa imajo vozovnico že v žepu gostiteljica in branilka naslova Francija, Rusija, Nizozemska in Romunija. Preostalih osem moških in ženskih reprezentanc bosta dala kvalifikacijska turnirja, ki se bosta 26. in 27. junija odvila v Tel Avivu in Costanti.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se