Nazaj

Trideset let slovenskih košarkarskih reprezentanc

25
jan.
2022
  • Člani
  • Članice

Ljubljana – 26. januarja leta 1992 se je na gradu Bogenšperk začela pisati slovenska reprezentančna košarkarska zgodovina. Tega dne so bile namreč slovesno ustanovljene državne košarkarske reprezentance. Slednje se lahko v tridesetih letih obstoja lahko pohvalijo s številnimi uspehi. Spomine na slovenske reprezentančne začetke smo obujali s Petrom Vilfanom in Nado Pocrnjič.
Tekst in foto: KZS/GB in KK Litija

Protokolarnemu in slavnostnemu delu ustanovitve državnih košarkarskih reprezentanc Slovenije na gradu Bogenšperk, so sledile tekme kandidatov za olimpijsko reprezentanco, kandidatk za žensko člansko reprezentanco in reprezentančnih kandidatov do 22 let. Košarkarice in košarkarji so se gledalcem predstavili v litijski športni dvorani.


Tekma kandidatov za olimpijsko reprezentanco
BELI : MODRI 121:110 (56:49)
Sodnika: Rems in Kamnikar (oba Ljubljana)
BELI: Mitič 7, Golc 18, Pipan 4, Jelnikar 11, Rojko 4, Hauptman 21, Šantelj 10, Vilfan 17, Kotnik 29, Janžek.
MODRI: Mičunović 4, Besedič 9, Bačar 7, Brodnik 32, Maček 9, Tiringer 6, Dornik 13, Đurišić 30.


Tekma kandidatk za žensko člansko reprezentanco Slovenije
BELE : MODRE 67:63 (30:28)
Sodnika: Djordjević (Ljubljana) in Fišer (Murska Sobota) Gledalcev: 800
BELE: Zupan 7, Felc 8, Rifl 7, Pocrnjič 7, Stublla 14, Skerbinjek 8, Topalovič 16.
MODRE: Račič 11, Podrekar 9, Vodopivec 6, Štefek 2, Mrzlikar, Krivić 13, Blagus 8, Jezeovšek 10, Cedilnik 4.


Tekma reprezentančnih kandidatov do 22 let
BELI : MODRI 87:84 (39:46)
Sodnika: Potočnik (Slov. Konjice) in Lindič (Ljubljana). Gledalcev: 700
BELI: M. Dornik 8, Thaler 8, Starovasnik 2, Ivanović 12, Šiško 8, G. Bojović 6, Kraljević 12, Madžarac 10, Nikitovič 5, Nerat 12, Ivanović 4.
MODRI: Horvat 21, Leban 4, Macura 6, Trifunović 6, Ademi 14, Daneu 11, Šubic 12, Mahovič 4, Jeras , Šetina 6.


Vilfanu se ob spominih naježi koža, Pocrnjičeva s posebnimi občutki
Prvi kapetan moške članske košarkarske reprezentance je postal Peter Vilfan. Eden izmed najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov je dres Slovenije nosil na 11 tekmah: ''Ko se spomnim na začetke slovenske reprezentančne košarke pred tridesetimi leti, se mi naježi koža. Težko je danes nekomu opisati, kako smo se takrat počutili in kakšen ponos smo čutili. Duša in srce sta bila polna velikega pričakovanja, a tudi strahu. Spraševali smo se, ali je naša majhna Slovenija, kljub uglednim imenom v jugoslovanski košarki, vendarle dovolj dobra na tem velikem košarkarskem parketu. Bili smo na začetku nove poti z nalogo, da tudi naslednje generacije ter košarkarska javnost verjamejo v slovensko reprezentančno košarko. Vse to je še dodatno pozitivno vplivalo na nas in že po prvih tekmah smo spoznali, da je ta strah odveč, saj Slovenija premore košarkarsko kvaliteto. Vsekakor smo ponosni na to, kar smo dosegli in kako smo gradili reprezentančne temelje. Še bolj pa smo ponosni na generacije, ki so prihajale za nami in na zadnje uspehe z osvojenim evropskim naslovom ter četrtim mestom na olimpijskih igrah.''

Ena izmed izkušenejših slovenskih košarkaric, ki je trideset let nazaj z reprezentančnimi soigralkami utirala pot današnji generaciji je bila Nada Pocrnjič. Mariborčanka, ki poučuje športno vzgojo na III. gimnaziji Maribor, je za slovensko reprezentanco zbrala 18 nastopov: ''Za vse nas je bilo igranje v prvi reprezentanci naše mlade države velika čast in ogromen ponos. Ter seveda tudi odgovornost. Resda nas je kar nekaj igralo že v jugoslovanski reprezentanci, a obleči slovenski dres je bilo nekaj posebnega. Po drugi strani pa smo iz uspehov nekdanje države padle na temelje. Morale smo znova igrati v kvalifikacijah, se dokazovati iz tekme v tekmo in začele pisati zgodbo, ki jo današnja generacija odlično nadgrajuje. Izjemno sem vesela, ko vidim, kako je slovenska ženska reprezentanca postala pomemben igralec na evropskem košarkarskem zemljevidu.''


Bogata reprezentančna zgodovina
Slovensko moško člansko košarkarsko reprezentanco letošnjega septembra čaka še 14. zaporedni nastop na evropskem prvenstvu. Najboljši rezultat je dosegla leta 2017 v Carigradu z osvojenim naslovom evropskih prvakov, enako odmeven rezultat pa je bilo lansko četrto mesto na olimpijskih igrah v Tokiu. V treh nastopih na svetovnih prvenstvih je #mojtim leta 2006 zasedel dvanajsto, leta 2010 osmo in leta 2014 sedmo mesto.

TEKME SKOZI LETA SLOVENSKE MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE
VSI TEKMECI SLOVENSKE MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE
VEČNE LESTVICE SLOVENSKIH REPREZENTANTOV

Ženska članska reprezentanca je na evropskem prvenstvu prvič zaigrala leta 2017 na Češkem. #rakete so bile udeleženke EuroBasketa tudi dve leti kasneje v Srbiji ter lani v Strasbourgu, ko so prvenstvo sklenile na desetem mestu ter s tem ponovile uspeh iz leta 2019. Še posebno velik izziv pa reprezentantke čaka prihodnje leto, ko bo Slovenija skupaj z Izraelom gostila prvenstvo stare celine.

URADNE TEKME SLOVENSKE ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE
VSE TEKMICE SLOVENSKE ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE
VEČNA LESTVICA URADNIH NASTOPOV SLOVENSKIH REPREZENTANTK

Po stopinjah članskih reprezentanc pa odlično stopajo tudi moške in ženske reprezentance mlajših starostnih kategorij. Še posebej pestro in uspešno je bilo minulo poletje, ko so prav vse reprezentance posegle po najvišjih mestih. Sicer pa se moška reprezentanca do 20 let lahko pohvali z naslovom evropskih prvakov s prvenstev leta 2000, 2004 in 2021, srebrno medaljo leta 1998 in bronasto leta 2006. Moška reprezentanca do 18 let je srebrno medaljo osvojila v letih 2002 in 2021 ter bronasto leta 2019, v letu 2021 pa je bron pripadel tudi moški reprezentanci do 16 let. Pri dekletih se z najbolj vidnim uspehom lahko pohvali reprezentanca do 20 let, ki je bila leta 2017 druga, dekleta do 16 let pa so se lani veselila brona.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se